loader

Principal

Acnee

Acid salicilic: proprietăți, indicații și contraindicații, instrucțiuni de utilizare, recenzii

Site-ul oferă informații generale doar în scop informativ. Diagnosticul și tratamentul bolilor trebuie efectuate sub supravegherea unui specialist. Toate medicamentele au contraindicații. Este necesară o consultație de specialitate!

Acid salicilic - caracteristică descriptivă

Acidul salicilic este cunoscut de mulți, este adesea prezent în cabinetul de medicamente de acasă. Acest medicament aduce multe beneficii, dar este ieftin. Acest agent farmacologic este utilizat pentru tratarea multor boli, dar, ca orice medicament, are și propriile sale contraindicații pentru utilizare..

A fost obținut mai întâi din scoarța salciei Salix L., iar apoi chimistul german Kolbe a reușit să sintetizeze acidul salicilic într-un mod simplu, care este folosit și astăzi. Inițial, acidul salicilic a fost utilizat pentru tratarea reumatismului, dar odată cu apariția medicamentelor antireumatice moderne, este utilizat doar ca remediu pentru uz extern. Se referă la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Compoziția și forma eliberării

Substanța activă este acidul ortoxibenzoic.

Produsul este disponibil în următoarele forme de dozare:

 • Soluție de acid salicilic 1%, flacoane de 25 și 40 ml.
 • Soluție de acid salicilic 2%, flacoane de 25 și 40 ml.
 • Unguent salicilic 2%, cutie de 25 g.
 • Soluție de alcool acid salicilic 1%, flacoane de 25 și 40 ml.
 • Soluție de alcool acid salicilic 2%, flacoane de 25 și 40 ml.
 • Soluție de alcool acid salicilic 3%, flacoane de 25 și 40 ml.
 • Soluție de alcool acid salicilic 5%, sticle de 25 și 40 ml.
 • Soluție de alcool acid salicilic 10%, flacoane de 25 și 40 ml.
 • Petrolat salicilic 1%, tub 30 ml.
 • Pasta salicilic-zinc (pastă Lassar), cutie de 30 ml.

Acidul salicilic este inclus în multe produse combinate utilizate extern: Diprosalik, Belosalik, Viprosal, Camfocin, Zinkundan, Lorinden A, în loțiuni și creme Clerasil, șampoane, tonice, geluri, creioane și alte forme.

Acțiunea farmacologică a medicamentelor

Următoarea formulă corespunde acidului salicilic: C7H6DESPRE3 = C6H4(OH) - CO2N. Ea este un reprezentant al grupului de hidroxi acizi aromatici. În pozițiile adiacente ale inelului benzenic, acesta are o grupare OH, cum ar fi fenolul, și o grupare COOH, cum ar fi acidul benzoic. Acest compus este răspândit în natură..

Se recomandă utilizarea acidului salicilic extern ca agent distractiv, iritant local, antiinflamator, keratoplastic, keratolitic, de uscare și antiseptic..

La o concentrație suficientă, acidul salicilic este capabil să coaguleze proteinele microbiene. Când este aplicat, are un efect pronunțat asupra terminațiilor nervoase sensibile. În plus, îmbunătățește trofismul, reduce durerea.

Instrumentul are capacitatea de a suprima secreția nu numai a sebaceelor, ci și a glandelor sudoripare. Atunci când se utilizează concentrații scăzute, are loc acțiunea keratoplastică și concentrații mari ale soluției - acțiunea keratolitică a medicamentului. Se constată o activitate antimicrobiană slabă.

Ca toate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, acidul salicilic și derivații săi au efecte vasoconstrictoare, antipruriginoase și antiinflamatorii la locul leziunii..

Induce eliberarea inhibitorilor de fosfolipază, în același timp inhibă biosinteza mediatorilor inflamatori. Îngustează în principal vasele de sânge, îmbunătățind structura pereților lor, precum și membranele celulare. Provoacă o exfoliere ușoară a stratului învechit al pielii, subțierea stratului cornos, curățarea deschiderii porilor și scurgerea secrețiilor sebacee. Fără îndoială, este un instrument indispensabil pentru curățarea pielii în lupta împotriva acneei, a mătreții, a tratamentului arsurilor, a suprafețelor rănilor și a unor boli ale pielii..

Indicații de utilizare

Instructiuni de folosire

Acidul salicilic este utilizat ca soluție sau unguent numai extern.

Soluţie
Aplicați soluție de alcool 1% sau 2% pentru a trata suprafața afectată, de exemplu, pentru acnee sau acnee - de până la trei ori pe zi.
Calusurile, după aplicarea soluției, după 3-4 zile, sunt îndepărtate în țesutul sănătos, după ce au făcut o baie de picioare. Doza zilnică pentru adulți nu depășește 10 ml. Cursul tratamentului nu depășește 7 zile.

Cu otita medie
Se folosesc picături de Otinum. 6 picături sunt instilate în canalul urechii de 2 ori pe zi.

Unguent
1-2% unguent în cantitate de 0,2 g se aplică pe zona afectată, de exemplu, în caz de arsuri, atunci se aplică un bandaj steril. Înainte de a aplica unguentul, toate părțile moarte și țesuturile sunt îndepărtate, suprafața este tratată cu un dezinfectant. Pansamentul trebuie schimbat la fiecare două zile, până când zona afectată este complet degajată..

Lichid de porumb
Cu ajutorul lichidului de porumb, calusurile sunt îndepărtate eficient. Formează o peliculă pe piele, care trebuie îndepărtată după câteva zile după aplicare. Lichidul de porumb nu este recomandat pentru alunițe și negi păroase. Dacă lichidul pătrunde pe membranele mucoase, clătiți-le abundent cu apă.

Pulberi
În pulberi (2-5%), acidul salicilic este utilizat pentru transpirația excesivă a picioarelor, hiperhidroză. Pulberea de Galmanin conține 2 părți de acid salicilic, 10 părți de oxid de zinc și 44 părți de talc.

Adeziv de porumb "Salipod"
Tencuiala se fixează pe piele și se păstrează timp de două zile. Reaplicare recomandată până la dispariția calusului.

Persan
Este folosit ca agent de întărire a părului. Este un lichid. Se aplică pe păr, capul este izolat cu un prosop. După 30 de minute, spălați-vă părul cu apă caldă. Folosit pentru tratarea seboreei uleioase.

Derivați ai acidului salicilic

Preparatele cu acid salicilic sunt utilizate ca medicamente antireumatice clasice. Au efecte antipiretice, antiinflamatoare, analgezice.

Atunci când este luat oral, acidul salicilic poate provoca iritarea mucoasei gastrice, prin urmare, sarea sa de sodiu este mai des utilizată.

Agentul este excretat rapid din corp prin rinichi, precum și prin glandele sudoripare. Sărurile acidului salicilic sunt puțin toxice. Cu toate acestea, datorită faptului că salicilații în tratamentul reumatismului sunt prescrise în doze foarte mari, pot provoca reacții adverse: dificultăți de respirație, tinitus, erupții cutanate.

Aspirina (acid acetilsalicilic) este utilizată în principal ca agent antipiretic. În Statele Unite, acest medicament este utilizat pe scară largă pentru tratarea reumatismului..

Salicilatul de metil (eterul metilic) este un lichid. Se utilizează pentru tratarea durerilor reumatice și nevralgice, cum ar fi frecarea.

Fenacetină - utilizat în tablete și pulberi de 0,25 - 0,5 g. Se combină cu alte antipiretice.

Antipirină - în tablete în doză de 0,25 - 0,5 g. Se utilizează în combinație cu alte medicamente.

Analgin - utilizat în tablete și parenteral, și anume: subcutanat, intramuscular, intravenos.

Butadion - atunci când se efectuează în principal cursul principal de tratament, este utilizat în tablete.

Salicilat de sodiu - recomandat pentru tratamentul reumatismului sub formă de pulbere, tablete sau soluție și se administrează și în soluții de 10-15% intravenos. Cursul tratamentului depinde de gravitatea bolii..

Preparate care conțin acid salicilic

Acid salicilic în timpul sarcinii

Contraindicații pentru utilizare

Interacțiuni medicamentoase

Efectul local al acidului salicilic asupra pielii crește permeabilitatea acestuia pentru administrarea altor agenți farmacologici, sporind absorbția acestora.

Acidul salicilic, absorbit în piele, crește efectele secundare ale agenților hipoglicemici - sulfoniluree și derivați de metotrexat.

Soluțiile de acid salicilic sunt practic incompatibile cu resorcinolul, deoarece amestecurile de topire se formează în cazul interacțiunii lor. Când interacționați cu oxidul de zinc, se formează salicilat de zinc insolubil, prin urmare nu se recomandă utilizarea acidului salicilic cu acesta.

Efecte secundare

Instrucțiuni Speciale

Nu se recomandă aplicarea preparatelor de acid salicilic pe semnele nașterii, negi în zona genitală sau facială și negi păroase. Când tratați copiii, nu este recomandat să tratați mai multe suprafețe ale pielii în același timp. Copiilor sub 3 ani nu li se recomandă utilizarea preparatelor de acid salicilic și a derivaților săi.

În timpul sarcinii, este permisă utilizarea agenților care conțin acid salicilic pentru tratamentul porumbului doar pe o suprafață limitată.

Membranele mucoase trebuie spălate cu multă apă dacă chiar și o cantitate mică de preparate de acid salicilic s-a vărsat pe ele.

Trebuie avut în vedere faptul că o creștere a absorbției acidului salicilic este posibilă în unele boli ale pielii, în special în cele care apar cu hiperemie, inflamație sau cu leziuni cutanate eczematoase plângătoare: dermatită, psoriazis, eczeme, ihtioză.

Cerere pentru diverse patologii

În dermatologie

Acidul salicilic și preparatele sale au un efect exfoliant puternic asupra pielii, de aceea este utilizat cu succes în tratamentul eficient al acneei simple. Acțiunea produsului se bazează pe înmuierea stratului superior al pielii și a dopurilor foliculare, ceea ce previne formarea de comedoane.

Cele mai utilizate soluții de alcool salicilic 1 și 2% alcool, așa-numitul alcool salicilic. Nu se utilizează concentrații mai mari de soluții pentru acnee și tratamentul acneei.

Acidul salicilic este, de asemenea, utilizat în tratamentul bolilor de piele. Face parte din multe medicamente finite: creme, geluri, șampoane, loțiuni. Mijloacele din seria Klerasil și Sebium AKN sunt eficiente. Rețetele medicale complexe pentru tratamentul bolilor de piele sunt populare.

De obicei, medicamentele cu acid salicilic sunt utilizate pentru frecare o dată (dimineața) până la două ori pe zi. Atunci când se utilizează concentrații scăzute de soluții, nu se observă efecte secundare, cum ar fi iritarea și roșeața pielii în zona afectată.

Persoanele cu pielea sensibilă au adesea uscăciune cauzată de acțiunea alcoolului salicilic. Trebuie respectată regula de bază: nu aplicați alcool salicilic pe piele după ce îl curățați cu loțiuni alcoolice, geluri, scrubs. De asemenea, nu se recomandă utilizarea preparatelor de acid salicilic împreună cu peroxid de benzoil.


Tratamentul negilor cu acid salicilic
Pentru a scăpa de negi se folosește tencuiala „Salipod”, care conține acid salicilic..

Aplicare: lipiți plasturele pe zona verucii timp de două zile. Apoi este îndepărtat. Negii sunt înmuiați în apă fierbinte și stratul superior este îndepărtat. Această procedură se repetă de mai multe ori până când verucile dispar complet..

Soluția de acid salicilic poate fi utilizată cu succes în locul unui plasture. Umezesc suprafața negului cu un tampon de bumbac, care poate fi lăsat pe neg până când se usucă complet. Această procedură va trebui repetată de mai multe ori..

Eliminarea petelor de vârstă
Adesea, după stoarcerea acneei, petele de vârstă rămân pe piele, aducând multe lacrimi fetelor tinere. Disconfortul psihologic în acest caz devine adesea cauza îndoielii de sine. Acasă, vă puteți șterge fața cu alcool salicilic. Unii oameni preferă să viziteze un salon de înfrumusețare. Acolo, experții vor ajuta la eliminarea petelor de vârstă cu ajutorul măștilor de albire pe bază de acid salicilic și bodyagi.

Acid salicilic pentru psoriazis
Pentru tratamentul psoriazisului, acidul salicilic este utilizat ca terapie topică.

În cosmetologie

Efectul neobișnuit de eficient al acidului salicilic asupra celulelor pielii a fost dovedit de mult timp. După cum sa menționat deja, are efecte antiinflamatorii, exfoliante și keratolitice, ceea ce îl face adecvat pentru utilizare în cosmetologie..

Cu cel mai puternic efect antibacterian, acidul salicilic este considerat pe bună dreptate o furtună de acnee.

Acidul salicilic este utilizat pentru îndepărtarea verucilor, calusurilor, calozităților și este utilizat împotriva mătreții și acneei. Poate fi găsit în multe produse de înfrumusețare..

După cum știți, utilizarea acidului salicilic are o serie de avantaje:

 • ajută eficient de la cosuri, comedoane, deoarece pătrunde liber în glandele sebacee, dizolvă sebumul;
 • îmbunătățește regenerarea pielii;
 • nu afectează microflora normală a pielii;
 • inhibă procesul de îmbătrânire a pielii;
 • nu suprima sistemul imunitar;
 • potrivit pentru pielea problematică, sensibilă și grasă;
 • nu crește fotosensibilitatea pielii;
 • produsele cosmetice cu acid salicilic pot fi utilizate zilnic.

În cosmetologie, se folosesc adesea coji cu acid salicilic. Mai des, două componente sunt incluse în peeling: 7% acid salicilic și 45% acid glicolic, nivelul PH este de 1,5.

Peelingul este utilizat pentru acnee, fotoîmbătrânire, postacnee, dermatită seboreică, demodicoză.

Peelingul se realizează prin aplicarea amestecului pe piele timp de câteva minute, masând ușor de-a lungul liniilor faciale și îndepărtându-l cu un tampon de bumbac. În cele din urmă, clătiți suprafața pielii cu apă caldă.

Preparatele cu acid salicilic nu trebuie utilizate în produsele cosmetice pentru copii, cu excepția șampoanelor.

Proprietăți conservante ale acidului salicilic

Acidul salicilic nu este un conservant eficient, dar efectul său este mult mai puternic împotriva drojdiei decât împotriva bacteriilor. Ca conservant, acidul salicilic și-a găsit aplicarea în diferite preparate dermatologice, mai rar în produsele cosmetice.

Există informații despre utilizarea acidului salicilic pentru uz casnic ca conservant. Uneori este folosit la fabricarea produselor de casă: compoturi, conserve de roșii, castraveți și așa mai departe..

Feedback la cerere

Olya, Krasnodar
Cu ceva timp în urmă, au apărut puncte negre în nas și frunte. Orice am încercat. Un prieten a recomandat alcool salicilic 1%. Frecarea regulată a feței cu aceasta a permis reducerea considerabilă a porilor măriți cu comedoane.

Natalia, Omsk
Am pielea grasă. Fața este strălucitoare, ceea ce este foarte urât. Ștergerea zilnică cu alcool salicilic 2% dimineața mă ajută să scap de luciul gras. Anterior, în timpul zilei, am folosit în mod constant șervețele, dar acum nevoia pentru acestea a dispărut.

Marina, Moscova
La fel ca mulți, eu sufer de problema acneei. Recent, un medic mi-a recomandat o rețetă pentru un vorbitor, care include cloramfenicol, streptocid și acid salicilic 1%. Folosesc acest chatterbox doar de o săptămână, dar are deja un efect. Acneea a dispărut, singurul efect neplăcut este că amestecul usucă foarte mult pielea. După aplicarea vorbitorului, asigurați-vă că hidratați pielea cu crema obișnuită. Este mai bine dacă este o cremă obișnuită de zi - nu foarte grasă, astfel încât porii să nu se înfunde.

Liza, Odessa
Singurul remediu eficient pentru a scăpa de acnee pentru mine este acidul salicilic. Aș vrea să-i evaluez munca la cinci. Mă rog literalmente pentru sticla râvnită. În doar două săptămâni de aplicare, fruntea mi-a fost limpede, pielea mi s-a făcut roz și acneea a dispărut. Nu există elemente noi, punctele negre s-au șters.
În cele din urmă am găsit un remediu care m-a ajutat cu adevărat.

Prețul acidului salicilic


Un drogPreț, frecați
Acid salicilic, soluție 1% alcool 40 ml.27
Acid salicilic, soluție alcoolică 2% 40 ml.28
Unguent salicilic 2%, 25 g.23
Gel salicilic "Stop Problems" pentru piele grasă (salvie și patlagină) tub 15 ml.79
Gel salicilic "Stop Problems" pentru piele mixtă (sfoară și celidină) tub 15 ml.74
Gel salicilic "Stop Problems" pentru piele sensibilă (mușețel și calendula) tub 15 ml.74
Creion salicilic antibacterian „Stop Problems” (ton 1) 4,7 g.61
Loțiune salicilică - balsam cu extract de calendula, sticle de plastic 100 ml.38
Loțiune salicilică cu sunătoare și extract de patlagină, sticle de plastic 100 ml.37

Perioada de valabilitate și condițiile de depozitare

Perioada de valabilitate a medicamentului este de 3 ani. Nu se recomandă utilizarea după data de expirare.

A se păstra într-un loc întunecat la temperaturi de la 10 la 18 o С.

Tratamentul verucilor genitale cu acid salicilic - video

Autor: Pashkov M.K. Coordonator proiect de conținut.

Acid salicilic

Conţinut

 • Formula structurala
 • Denumire latină a substanței Acid salicilic
 • Grupa farmacologică a substanței Acid salicilic
 • Caracteristicile substanței Acid salicilic
 • Farmacologie
 • Aplicarea substanței Acid salicilic
 • Contraindicații
 • Aplicare în timpul sarcinii și alăptării
 • Efecte secundare ale substanței Acid salicilic
 • Calea de administrare
 • Interacțiuni cu alte ingrediente active
 • Denumiri comerciale

Formula structurala

Nume rusesc

Denumire latină a substanței Acid salicilic

Nume chimic

Formula brută

Grupa farmacologică a substanței Acid salicilic

 • Agenți dermatotropi
 • Antiseptice și dezinfectanți

Clasificare nosologică (ICD-10)

 • B07 Negi virali
 • B36.0 Versicolor versicolor
 • L08.9 Infecție locală a pielii și a țesutului subcutanat, nespecificată
 • L21.0 Seboreea capului
 • L30.9 Dermatită, nespecificată
 • L40 Psoriazis
 • L44.9 Modificări papulosquamous, nespecificate
 • L65 Alte căderi de păr fără cicatrici
 • L70 Acnee
 • L84 Calusuri și calusuri
 • L85.0 Ihtioză dobândită
 • R61.9 Hiperhidroza, nespecificată
 • T30 Arsuri termice și chimice, nespecificate

Cod CAS

Caracteristicile substanței Acid salicilic

Cristale albe sub formă de ac sau pulbere cristalină ușoară, inodoră. Ușor solubil în apă rece (1: 500), solubil în apă fierbinte (1: 5), ușor solubil în alcool (1: 3).

Farmacologie

Promovează curățarea plăgii de la descărcarea purulentă și vindecarea acesteia, elimină inflamația perifocală. Are un efect distractiv, cheratolitic (concentrare mare) și cheratoplastic (concentrație scăzută). Suprimă secreția glandelor sebacee și sudoripare.

Aplicarea substanței Acid salicilic

Monoterapie și ca parte a medicamentelor combinate pentru leziuni inflamatorii, infecțioase și alte leziuni ale pielii, incl. arsuri, psoriazis, eczeme, diskeratoză, ihtioză, acnee vulgară, negi, hiperkeratoză, porumb, cal, seboree uleioasă, pitiriazis versicolor; Pierderea parului; transpirația picioarelor.

Contraindicații

Hipersensibilitate, insuficiență renală, copil.

Aplicare în timpul sarcinii și alăptării

FDA Acțiune Categoria C.

Efectele secundare ale substanței Acid salicilic

Iritații locale (mâncărime, arsuri la locul de aplicare), reacții alergice.

Calea de administrare

Local, extern.

Interacțiuni cu alte ingrediente active

Denumiri comerciale

NumeValoarea indexului Vyshkovsky ®
Unguent salicilic0,0049
Soluție de alcool de acid salicilic0,0027
Acid salicilic0,0019
 • Acid salicilic

Site-ul oficial al companiei RLS ®. Acasă Enciclopedie de medicamente și sortiment farmaceutic de bunuri de pe internetul rusesc. Director de medicamente Rlsnet.ru oferă utilizatorilor acces la instrucțiuni, prețuri și descrieri de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale, dispozitive medicale și alte bunuri. Cartea de referință farmacologică include informații despre compoziția și forma eliberării, acțiunea farmacologică, indicațiile de utilizare, contraindicații, efecte secundare, interacțiuni medicamentoase, metoda de administrare a medicamentelor, companiile farmaceutice. Cartea de referință despre medicamente conține prețuri pentru medicamente și bunuri de pe piața farmaceutică din Moscova și alte orașe din Rusia.

Este interzisă transferul, copierea, distribuirea informațiilor fără permisiunea LLC „RLS-Patent”.
Când se citează materiale informative publicate pe paginile site-ului www.rlsnet.ru, este necesar un link către sursa de informații.

Multe lucruri mai interesante

© REGISTRUL MEDICAMENTELOR DIN RUSIA ® RLS ®, 2000-2020.

Toate drepturile rezervate.

Utilizarea comercială a materialelor nu este permisă.

Informații destinate profesioniștilor din domeniul sănătății.

Acid salicilic

Tot conținutul iLive este revizuit de experți medicali pentru a se asigura că este cât se poate de exact și de fapt posibil.

Avem îndrumări stricte pentru selectarea surselor de informații și ne conectăm doar la site-uri web de renume, instituții de cercetare academică și, acolo unde este posibil, cercetări medicale dovedite. Vă rugăm să rețineți că numerele dintre paranteze ([1], [2] etc.) sunt linkuri interactive către astfel de studii.

Dacă credeți că oricare dintre conținutul nostru este inexact, învechit sau altfel îndoielnic, selectați-l și apăsați Ctrl + Enter.

 • Codul ATX
 • Ingrediente active
 • Indicații de utilizare
 • Formular de eliberare
 • Farmacodinamica
 • Farmacocinetica
 • A se utiliza în timpul sarcinii
 • Contraindicații
 • Efecte secundare
 • Mod de administrare și dozare
 • Supradozaj
 • Interacțiunea cu alte medicamente
 • Conditii de depozitare
 • Termen de valabilitate
 • Grupa farmacologică
 • efect farmacologic
 • Cod ICD-10
 • Producător

Acidul salicilic este utilizat exclusiv extern. Are un agent antiseptic keratolitic și un agent antipruriginos ușor. În concentrații destul de scăzute, acționează ca un antiseptic. În același timp, calmează procesele inflamatorii și îmbunătățește epitelizarea. Sunt de obicei utilizate la o concentrație mai slabă. În ceea ce privește soluția de 5-10%, acidul dizolvă stratul cornos superior al epidermei. Agentul are un efect keratolitic deosebit de puternic în concentrații mai mari de 10%.

Codul ATX

Ingrediente active

Grupa farmacologică

efect farmacologic

Indicații pentru utilizarea acidului salicilic

Indicațiile de utilizare sunt destul de diverse. Deci, împreună cu acidul boric, face parte din pulberi, care sunt utilizate pe scară largă pentru hiperhidroză și eczeme. Deci, o soluție de 1-2% este utilizată pentru a șterge pielea cu seboree. Dacă acidul are o saturație de 1%, atunci este utilizat pentru eliminarea acneei..

O soluție mai concentrată este utilizată pentru a trata lichenul, eritrasma și zonele sănătoase ale pielii din jurul focarelor piodermei. Remediul este utilizat pe scară largă pentru ihtioză.

Acidul salicilic vă poate ajuta să scăpați de calusuri și să înmoaie pielea aspră. Mai ales pe talpă. De fapt, acidul este utilizat pe scară largă în multe industrii și nu numai în medicină. Ea este capabilă să îndepărteze multe procese inflamatorii pe piele. Este utilizat pe scară largă ca antiseptic. Acidul salicilic poate fi utilizat fără sfatul unui specialist, dar numai într-o concentrație mică.

Formular de eliberare

Forma de eliberare sub formă de pulbere sau soluție de alcool. Mai mult, ultima variantă poate fi diferită. Practic, medicamentul este furnizat în flacoane de 10 ml.

Ingredientul activ al medicamentului este acidul ortoxibenzoic. Fondurile pot fi produse sub diferite forme de dozare. Practic este o soluție de 1% în sticle de 25 și 50 ml. Există, de asemenea, un remediu de 2% într-un ambalaj similar.

Medicamentul este, de asemenea, produs sub formă de unguent. Aceasta este o cutie obișnuită de 25 de grame. Există, de asemenea, soluții alcoolice de diferite concentrații. Practic este de 1-10%, care se află în sticle de 25 și 40 ml.

Pasta de zinc salicilică se află într-un borcan de 30 ml. Atunci când alegeți unul dintre produsele propuse, merită să luați în considerare domeniul de aplicare. Agentul nu este folosit în interior, ci doar în exterior. Acidul salicilic este selectat pe baza problemei care trebuie rezolvată. În acest caz, ne referim la concentrația medicamentului.

Farmacodinamica

Farmacodinamică Formula principală a acestui medicament este C7H6O3 = C6H4 (OH) - CO2H. Medicamentul este un reprezentant al grupului de hidroxi acizi aromatici. Judecând după pozițiile adiacente ale inelului benzenic al acidului, există o grupare OH, cum ar fi fenolul, și o grupare COOH, cum ar fi acidul benzoic. Trebuie remarcat faptul că acest compus este utilizat pe scară largă pe tot parcursul.

La o concentrație specială, acidul salicilic este capabil să coaguleze proteinele microbiene. Când este utilizat, are un efect pronunțat asupra terminațiilor nervoase destul de sensibile. Acidul poate îmbunătăți trofismul și reduce durerea.

Medicamentul are capacitatea de a suprima secreția glandelor sebacee. În plus, se observă un proces similar cu glandele sudoripare. Acidul salicilic are activitate antimicrobiană slabă. La fel ca alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, are efecte antipruriginoase și antiinflamatoare la locul leziunii..

Farmacocinetica

Farmacocinetica constă dintr-o formulă specifică. Datorită ingredientului său activ, produsul are efecte antiinflamatorii și antimicrobiene excelente. La fel ca alte medicamente nesteroidiene, medicamentul are un efect pronunțat asupra locului leziunii..

Acidul salicilic este capabil să inducă eliberarea inhibitorilor de fosfolipază. În același timp, are loc biosinteza mediatorilor inflamatori. Instrumentul este capabil să îngusteze vasele de sânge și să îmbunătățească structura pereților lor. Un proces similar este observat în membranele celulare..

Produsul poate provoca o exfoliere ușoară a stratului de piele moartă. Se produce subțierea stratului cornos și gura porilor și ieșirea secrețiilor sebacee sunt curățate. Acidul salicilic este un remediu de neînlocuit pentru curățarea pielii în lupta împotriva acneei, a mătreții, a tratamentului arsurilor, a suprafețelor rănilor și a unor boli ale pielii. Acest produs este utilizat pe scară largă în multe concentrații pentru a elimina problemele pielii.

Utilizarea acidului salicilic în timpul sarcinii

Utilizarea în timpul sarcinii trebuie efectuată sub supravegherea strictă a medicului curant. Faptul este că este folosit ca iritant local. Nu se recomandă utilizarea acidului în timpul sarcinii și alăptării..

Nu au existat studii speciale cu privire la efectul medicamentului asupra corpului femeii și asupra fătului. Prin urmare, trebuie utilizat cu extremă prudență. În timpul alăptării, în niciun caz nu trebuie să ștergeți pielea glandelor mamare. Acest lucru va proteja copilul de pătrunderea medicamentului prin laptele matern..

În general, medicamentul este utilizat exclusiv extern. Prin urmare, este aproape imposibil să pătrundeți în corp și să provocați vătămări grave. Dar, în ciuda acestui fapt, este recomandabil să consultați un medic. Riscul de a vă afecta propria sănătate este întotdeauna prezent. În acest caz, este mare datorită faptului că acidul salicilic are concentrații diferite. Prin urmare, atunci când alegeți, pot apărea probleme.

Contraindicații

Contraindicațiile pentru utilizare sunt hipersensibilitate la componenta principală a acestui medicament. Faptul este că o astfel de expunere poate duce la o reacție alergică. Pericolul este că ea este capabilă să devină serioasă..

Utilizarea acidului este foarte descurajată pentru insuficiența renală și copiii cu vârsta sub 3 ani. Este necesar să înțelegem că corpul fiecărei persoane este individual. Chiar dacă nu există contraindicații descrise mai sus, nu merită să excludem dezvoltarea unei reacții negative din organism.

Pielea poate fi foarte sensibilă. În acest caz, chiar și cea mai ușoară soluție acidă poate fi dăunătoare. Prin urmare, înainte de a începe tratamentul, trebuie să vă consultați cu un specialist. Acidul salicilic nu este capabil să lase arsuri sau să agraveze starea pielii. Dar, în ciuda acestui fapt, o astfel de posibilitate nu ar trebui exclusă, chiar dacă doar pentru că pielea poate fi hipersensibilă..

Efecte secundare ale acidului salicilic

Efectele secundare pot fi observate. În majoritatea cazurilor, acest lucru se datorează hipersensibilității unei persoane la componenta principală a medicamentului. Reacțiile alergice nu sunt excluse în cazul utilizării unei soluții foarte concentrate. Acest lucru duce la enervare. Cu intoleranță individuală, se observă dermatită alergică.

În unele cazuri, pacienții au prezentat o senzație de căldură, dureri de cap și dificultăți de respirație. Dar practic acest lucru este posibil numai atunci când se prelucrează o suprafață mare..

Uneori se poate observa durere a pielii. Acest lucru se datorează în principal concentrației crescute a componentei principale. Acidul salicilic acționează într-un anumit mod asupra glandelor sebacee și sudoripare. În orice caz, dacă apar simptome neplăcute de iritație, este necesar să scoateți produsul de pe piele. Acidul salicilic are un efect extrem de negativ asupra pielii sensibile și poate duce la o reacție alergică.

Mod de administrare și dozare

Metoda de administrare și dozele sunt prescrise de medicul curant. Depinde mult de problema care trebuie rezolvată. Sarcina principală este de a alege concentrația corectă a medicamentului. Soluția se aplică exclusiv extern.

Trebuie doar să-l aplicați pe un tampon de bumbac și să ștergeți zona afectată. Pentru acnee și acnee, este suficient să aplicați soluția de trei ori pe zi. Dacă este necesar să se înmoaie porumbul, atunci acidul se folosește și de 2-3 ori pe zi. Procedura trebuie repetată timp de 3-4 zile. Apoi porumbul este îndepărtat în țesut sănătos.

Doza zilnică nu depășește 10 ml. Se recomandă utilizarea produsului exclusiv pentru adulți. Cursul tratamentului este de 7 zile. În unele cazuri, poate fi depășită.

Consultați medicul dumneavoastră pentru informații despre concentrare. Nu merită să alegeți un medicament pe cont propriu. O concentrație scăzută nu este capabilă să provoace daune, dar dacă această soluție este mai mare de 5-10%, atunci sunt posibile diverse reacții negative de la nivelul pielii. Acidul salicilic este cu adevărat eficient, dar numai atunci când este utilizat corect.

Supradozaj

Supradozajul cu medicamente este extrem de rar. Acest lucru se datorează în principal alegerii greșite a concentrării. Deci, manifestarea unei reacții alergice este posibilă. Se manifestă sub formă de mâncărime și urticarie. În unele cazuri, apare efectul keratolitic.

Dacă apar simptome neplăcute, trebuie să îndepărtați imediat soluția de pe piele. Acest lucru se face cu apă caldă obișnuită. După aceea, trebuie să consultați un medic cu privire la tratamentul suplimentar..

Cele mai multe simptome negative apar din cauza utilizării unei cantități mari de medicament. Prin urmare, este foarte descurajat să utilizați acid la o doză mare. Mai mult, nu trebuie să depășiți cursul tratamentului..

În caz de ingestie accidentală a soluției, stomacul trebuie spălat imediat pentru a elimina medicamentul din tractul digestiv. Acidul salicilic este foarte puternic și poate fi dăunător dacă este utilizat în mod greșit.

Interacțiunea cu alte medicamente

Este posibilă interacțiunea cu alte medicamente. Dar trebuie înțeles că acest agent este capabil să crească permeabilitatea altor agenți farmacologici. În același timp, absorbția lor este îmbunătățită..

Acidul salicilic, absorbit în piele, poate crește efectele secundare ale agenților hipoglicemianți. La rândul lor, aceștia sunt derivați ai sulfonilureei și metotrexatului.

Soluția acidă este practic incompatibilă cu resorcinolul. Când interacționează, este posibilă formarea unui amestec de topire. Când interacționați cu oxidul de zinc, este posibilă formarea de salicilat de zinc insolubil. De aceea este foarte descurajat să utilizați aceste medicamente în același timp..

În orice caz, atunci când utilizați acest instrument, trebuie să anunțați medicul despre alte medicamente utilizate. Acest lucru va evita posibilele reacții negative din corp. Acidul salicilic nu poate interacționa cu medicamente similare în compoziție.

Conditii de depozitare

Condițiile de depozitare trebuie respectate. Deci, medicamentul trebuie plasat într-un loc uscat, care va fi protejat de lumina directă a soarelui. Bineînțeles, copiii nu ar trebui să aibă acces la medicamente. Nu numai că îl pot înghiți, dar pot provoca leziuni grave ochilor și pielii..

Medicamentul nu tolerează frigul, umezeala și soarele. Prin urmare, aceste condiții trebuie excluse imediat. O atenție deosebită ar trebui acordată datelor externe ale medicamentului. Acidul nu trebuie să schimbe culoarea sau mirosul. Mai mult, apariția sedimentelor este inacceptabilă. Orice modificare indică faptul că medicamentul nu trebuie utilizat în viitor. Există riscul de a provoca reacții alergice grave de la nivelul pielii.

După deschidere, sticla se păstrează cel mult o lună. Mai ales când vine vorba de soluție de alcool. Alcoolul este capabil să se degradeze în timp și medicamentul poate „funcționa” în direcția opusă. Acidul salicilic necesită condiții speciale de depozitare.

Termen de valabilitate

Perioada de valabilitate a produsului este de 4 ani. Dacă este o soluție alcoolică, atunci timpul de depozitare se reduce la jumătate. Dacă sticla a fost deschisă, atunci produsul poate fi utilizat doar timp de o lună. Apoi alcoolul va începe să se estompeze, iar acidul poate fi dăunător.

Pentru ca produsul să poată servi pentru un anumit timp, trebuie respectate condiții speciale de depozitare. Este recomandabil ca medicamentul să fie într-un loc cald și uscat, fără lumina directă a soarelui. Umezeala, umezeala și frigul sunt interzise.

În timpul depozitării, soluția nu trebuie să-și schimbe calitățile externe. O cerință similară se aplică mirosului. În caz contrar, este foarte descurajat să utilizați medicamentul. După data de expirare, merită să scăpați de produs. Este puțin probabil să aibă un efect pozitiv..

Dacă sticla a fost deschisă, atunci trebuie să scăpați de medicament într-o lună. Acidul salicilic este cu adevărat un remediu bun, dar beneficiază numai atunci când este utilizat și depozitat corect..

Acid salicilic

Compoziţie

O sută de grame de soluție alcoolică conține 1 sau 2 grame de acid salicilic.

Ca substanță auxiliară, preparatul conține 70% alcool etilic..

O sută de grame de unguent conține 2 sau 3 grame de acid salicilic, precum și vaselină într-o cantitate de până la 100 de grame.

Formular de eliberare

Forme farmacologice ale medicamentului:

 • o soluție alcoolică de acid salicilic (1%, 2%, 3%, 5% și 10%; disponibilă în sticle de sticlă de 25 sau 40 ml);
 • unguent cu acid salicilic (2%, 3%, 4%, 5% și 10%; ambalat în 25 de grame în borcane de sticlă întunecată sau tuburi de aluminiu).

efect farmacologic

Antiseptic pentru uz extern. Are un efect iritant local, keratolitic și antiseptic. Previne descompunerea proteinelor în aminoacizi, ameliorează inflamația, ajută la curățarea suprafeței plăgii și accelerează vindecarea țesuturilor.

Farmacodinamică și farmacocinetică

Atunci când este utilizat ca agent local, are un efect antiseptic distractiv, iritant și, de asemenea, slab. În concentrații scăzute, provoacă un efect keratoplastic, în concentrații mari, un efect keratolitic.

Concentrația plasmatică a acidului salicilic atinge maximum 5 ore după aplicarea medicamentului pe piele sub un pansament ocluziv. În formă nemodificată, aproximativ 6% din cantitatea totală absorbită de substanță este excretată în urină, în timp ce cea mai mare parte a acesteia este excretată sub formă de produse metabolice..

Indicații de utilizare

Ca agent monoterapeutic și ca parte a preparatelor combinate, agentul este utilizat:

Contraindicații

Vârsta copiilor (unguent cu acid salicilic) și sensibilitatea individuală la medicament. Soluția poate fi utilizată la copii cu vârsta peste 12 luni.

Efecte secundare

Sunt posibile reacții locale și alergice.

Acid salicilic: instrucțiuni de utilizare

În conformitate cu instrucțiunile pentru acid salicilic, soluția este utilizată extern. Se recomandă tratarea suprafeței afectate cu ea de două ori pe zi..

Medicamentul se aplică cu un tampon de bumbac. Pentru a trata o zonă de dimensiunea palmei, nu este nevoie de mai mult de 5 ml de soluție. Cea mai mare doză pentru adulți este de 2, pentru copii - 0,2 grame pe zi. Cursul tratamentului nu depășește 7 zile.

În practica otorinolaringologică, soluția se recomandă a fi instilată în urechea dureroasă de două ori pe zi, 6 picături.

Pentru acnee, se folosește de obicei 1% acid salicilic. O soluție de două și trei procente este potrivită numai pentru persoanele cu piele grasă. Dacă aveți mai multe acnee, produsul se aplică în sens orizontal pe fiecare dintre ele. Dacă există o mulțime de acnee, se arată frecarea întregii suprafețe a pielii feței cu un tampon de bumbac înmuiat în soluție..

Procedura se continuă până când apare o ușoară senzație de furnicături. După tratament, fața poate fi clătită cu apă pentru a neutraliza efectul acid.

Cu boala Deverji, psoriazis, seboree, ihtioză, este indicată utilizarea acidului salicilic 2% sub formă de unguent. În caz de inflamație severă, medicamentul trebuie diluat cu vaselină de 2-4 ori. Rata de frecvență a aplicațiilor - de 1-2 ori pe zi. După dispariția peelingului, tratamentul este continuat folosind alte mijloace..

Unguentul se aplică pe suprafața plăgii într-un strat subțire. Suprafața tratată este acoperită cu tifon steril. De asemenea, este permisă aplicarea unui șervețel înmuiat în unguent pe rană..

Înainte de a aplica un bandaj, ar trebui să deschideți bulele, să curățați rana de țesutul necrotic și să o clătiți cu un antiseptic.

Se recomandă schimbarea pansamentului la fiecare 2 sau 3 zile până când rana este complet curățată de mase purulente și necrotice. Durata tratamentului poate varia de la 1 la 3 săptămâni.

Supradozaj

Interacţiune

Acidul salicilic poate crește permeabilitatea pielii la alte medicamente pentru utilizare topică și, prin urmare, poate spori absorbția acestora.

Acidul salicilic absorbit poate potența efectele secundare ale derivaților sulfonilureici, ai agenților hipoglicemici orali și ai metotrexatului.

Soluția este incompatibilă farmaceutic cu oxidul de zinc (formează salicilat de zinc insolubil) și cu Resorcinol (formează amestecuri de topire).

Condiții de vânzare

Conditii de depozitare

A se păstra într-un loc ferit de lumina soarelui și umezeală (pentru unguent). A nu se lasa la indemana copiilor. Temperatura de depozitare pentru soluție - până la 15 ° C, pentru unguent - până la 20 ° C.

Termen de valabilitate

Soluția este considerată adecvată pentru utilizare în termen de 3 ani, unguent - în termen de 2 ani de la data emiterii.

Instrucțiuni Speciale

Ce este acidul salicilic?

În farmacopee, acidul salicilic este descris ca o substanță inodoră, ușor solubilă în apă rece, care poate avea forma cristalelor incolore și inodore sau a unei pulberi cristaline albe..

Formula structurală a acidului salicilic este

Formula empirică este C7H603. Denumirea sistematică a compusului este acidul 2-hidroxibenzoic.

Primind

Substanța a fost izolată pentru prima dată în 1838 din scoarța de salcie. De aici și denumirea sa tradițională - acid salicilic: în latină cuvântul „salcie” sună ca „salix”. Descoperirea aparține chimistului italian R. Piria.

Omul de știință a reușit să împartă salicina glicozidă amară conținută în scoarța de salcie în 2 părți, pentru a dezvălui că componenta sa acidă (acidul salicilic) are proprietăți medicinale valoroase, pentru a determina compoziția sa chimică și a sintetiza cu succes. Aceasta poate fi considerată prima purificare a substanței, care a servit ca un impuls pentru dezvoltarea Aspirinei..

Probele de acid acetilsalicilic adecvate pentru uz medical (chimic pur și în formă stabilă) au fost obținute pentru prima dată pe 10 august 1897 de către omul de știință german F. Hoffmann..

Derivații acidului salicilic sunt salicilatul de metil, acetilsalicilatul de lizină, acidul acetilsalicilic, salicilamida, mesalazina, colina și salicilații de sodiu.

Proprietăți chimice

Proprietățile chimice ale compusului se datorează prezenței unei grupări fenolice hidroxil, benzen și carboxil în molecula acidului salicilic.

Doar gruparea carboxil reacționează cu carbonații metalelor alcaline. Ca rezultat, se formează săruri - salicilați.

Cu alcalii, cu o cantitate suficientă de aceștia, reacționează atât grupările hidroxil, cât și carboxil.

Când alcoolii (de exemplu, metilul) acționează asupra acidului în prezența acizilor minerali, se formează esteri la grupul COOH.

Când o substanță reacționează cu anhidridele sau halogenurile acide, reacția hidroxil fenolic. Reacția acidului salicilic (s. Acid) cu anhidridă sau clorură de acid acetic (etanic) permite obținerea acidului acetilsalicilic.

Când interacționează cu clorura de fosforil, se formează clorură de acid salicilic.

Dacă clorura acidă obținută reacționează cu fenolul, se obține esterul fenilic al acidului salicilic, care este utilizat în medicină ca dezinfectant. Principala caracteristică a produsului este că nu suferă hidroliză în mediul acid al stomacului și se descompune numai în tractul intestinal..

Pentru producția industrială de salol cu. acidul și fenolul sunt încălzite în clorură de fosforil.

Nucleul benzenic al compusului poate intra în reacții SE cu H2SO4, HNO3, halogeni și alți reactivi electrofili. Influența grupului OH face ca nucleul aromatic să fie c. acidul este mult mai activ la aceste reacții în comparație cu inelul benzenic C₆H₅COOH (acid benzoic).

C. acidul interacționează ușor cu o soluție apoasă de brom, în timp ce C₆H₅COOH nu decolorează apa de brom în condiții similare.

Pentru a obține acid n-aminosalicilic (PASK), care este unul dintre cei mai importanți derivați ai c. acid, resorcinolul este utilizat ca substanță de pornire. Inițial, resorcinolul este acționat de amoniac (NH3), ceea ce face posibilă obținerea meta-aminofenolului. Apoi meta-aminofenolul este supus carboxilării în PASK conform reacției Kolbe-Schmitt.

Proprietăți fizice

Pulberea / cristalele sunt greu solubile în apă rece, dar ușor solubile în apă fierbinte, dietil eter, etanol, ușor solubile în disulfură de carbon. Solubilitate în apă (g / l): 0 ° C; 20 ° C - 1,8; 60 ° C - 8,2; 80 ° C - 20,5.

Reacții calitative pentru determinarea acidului salicilic

C. acidul și majoritatea derivaților săi dau o colorare violetă intensă cu săruri de fier Fe + 3 (fier feric). Pentru a efectua reacția, luați o cantitate mică de pulbere c. acid și picurați pe el o soluție puțin clorurată puternic diluată de Fe + 3.

Soluție cu. acid, la care s-au adăugat câteva picături de sulfat de cupru (Cu2SO4), la încălzire, conferă o culoare verde smarald strălucitor.

De asemenea, puteți utiliza reactivul Cobert pentru a detecta o substanță. Pentru a-l prepara, se adaugă cu atenție 3 picături de formalină la 3 ml de H2SO4 concentrat.

Un pic de acid salicilic este plasat pe o lamă de sticlă, după care i se adaugă 2 picături de H2SO4 și - după câteva minute - 1 picătură de reactiv Cobert. Ca urmare a acestei reacții, pulberea ar trebui să devină roz..

Pentru ce este acid salicilic în cosmetologie?

Acidul salicilic a fost folosit de mult timp cu succes în cosmetologie. Are proprietăți antibacteriene, vindecă bine leziunile inflamatorii ale pielii, o usucă, dar nu provoacă iritații.

Eficacitatea utilizării acidului salicilic pentru față se datorează proprietăților keratolitice ale medicamentului - produsul exfoliază perfect straturile vechilor celule keratinizate ale pielii, pătrunde adânc în pori și îndepărtează blocajul conductelor excretoare ale glandelor sebacee, ajutând astfel la scăderea punctelor negre și a acneei.

În plus, medicamentul este utilizat:

 • pentru peeling;
 • împotriva părului încarnat;
 • din bataturi;
 • ca exfoliant pentru călcâi;
 • de negi;
 • din bataturi.

Acidul salicilic pentru acnee trebuie luat la o concentrație de 1% (maximum 2%). Utilizarea unei soluții prea puternice poate provoca iritații severe..

Trebuie amintit că soluția de acid salicilic pentru acnee este potrivită numai pentru persoanele cu piele normală și grasă. Acest produs nu este recomandat persoanelor cu pielea uscată și descuamată..

Unii încearcă să reducă severitatea acestor fenomene prin aplicarea unei creme hrănitoare pe piele după utilizarea unei soluții de alcool. Cu toate acestea, tratamentul în acest caz, cel mai probabil, nu va fi suficient de eficient: filmul uleios va crea o barieră de protecție pentru microbi, iar acest lucru, la rândul său, nu va elimina inflamația..

Recenzii indică faptul că utilizarea unei soluții cu salicilic pentru acnee dă un rezultat excelent, dar pe termen scurt. De obicei, după câteva luni de utilizare a unui produs pentru față și corp, pielea „se obișnuiește” cu el. Prin urmare, este necesar să luați pauze mici între cursurile de tratament..

Dacă există puțină acnee, soluția se aplică în sens orizontal. Dacă zona afectată este extinsă, ștergeți zonele cu un tampon umezit cu produsul. Este mai bine să luați mai multe tampoane pentru a nu răspândi infecția.

Salicilka poate fi folosit atât ca instrument independent, cât și ca parte a diferitelor vorbitori. Pentru prepararea lor, la acidul salicilic se adaugă levomicetină, streptocid, alcool de camfor, tinctură de calendula, trichopol, eritromicină, oxid de zinc, sulf, soluție de acid boric.

Rețete populare de acasă:

 • 50 ml soluție de acid salicilic, tablete de streptocide sub formă de pulbere (7 g), 7 g de sulf și 50 ml de soluție de acid boric;
 • ambalarea aspirinei, ambalarea cloramfenicolului, tinctura de calendula (înainte de utilizare, amestecul se infuzează 24 de ore);
 • 10 tablete de streptocide, 4 tablete de cloramfenicol, 30 ml acid salicilic, 80 ml alcool camfor;
 • 1 sticlă de alcool salicilic, 2 tablete de cloramfenicol și trichopol.

Toți vorbitorii ar trebui să fie zguduiti bine înainte de utilizare..

Pentru ca efectul să fie durabil, pe lângă tratamentul local al acneei, se recomandă:

 • revizuiți dieta și faceți-o mai echilibrată;
 • scapa de obiceiurile proaste care afecteaza negativ starea pielii;
 • urmați un curs de terapie hormonală;
 • ai grija de piele in mod regulat;
 • să trăiască un stil de viață activ.

În cosmetologie, acidul salicilic poate fi folosit și ca agent principal al formulărilor de peeling. Procedura permite nu numai îndepărtarea unui strat de celule moarte, ci și începerea proceselor de producție a elastinei și a colagenului.

Procedura vă permite să eliminați semnele de îmbătrânire, acnee, comedoane, strălucire grasă, să scăpați de petele de vârstă, uniformizați tonul pielii și să vă faceți fața mai fină și mai proaspătă. Peelingul poate fi aplicat oriunde pe corp..

Amestecurile de peeling cu acid salicilic sunt de 2 tipuri: pastă și soluție. Soluția este mai potrivită pentru pielea feței, în timp ce pasta se recomandă să fie aplicată pe pielea mâinilor, corpului și genunchilor..

Peelingul poate fi superficial sau superficial-median. În primul caz, se utilizează un amestec cu o concentrație de 15% din substanța activă, în al doilea - cu o concentrație de 30%. Peelingul superficial vă permite să scăpați de strălucirea uleioasă și erupțiile cutanate, să înfundați porii înfundați și să normalizați glandele sebacee, superficial-median este eficient pentru eliminarea acneei și post-acneei.

Pentru a efectua procedura acasă, trebuie să amestecați 4 comprimate de aspirină (neacoperite), măcinate în pulbere, cu 1 linguriță de suc de lămâie proaspăt stors. Gruelul rezultat este aplicat pe față cu un tampon de bumbac, evitând pielea din jurul ochilor, și lăsat timp de 10 minute.

Pentru a îndepărta masca, un tampon de bumbac este umezit în apă cu bicarbonat de sodiu (bicarbonatul de sodiu neutralizează aciditatea pielii) și se freacă peste față de-a lungul liniilor de masaj.

În practica dermatologică, sunt utilizate pe scară largă diverse paste și creme cu salicilic, în care, pe lângă componenta activă, există microelemente care îi sporesc efectul. De exemplu, unguentul sulf-salicilic nu numai că vă permite să curățați bine pielea de acnee, ci și să luptați eficient cu Demodex.

Pentru firele de păr încorporate utilizați o soluție de 1-2%. Pentru a scăpa de problemă, este suficient în fiecare zi, de mai multe ori pe zi, să lubrifiați zonele corpului cu o soluție pe care firele de păr să nu poată pătrunde în stratul de epidermă și să crească sub piele..

Pentru calusuri și porumb, acidul salicilic este cel mai bine utilizat sub formă de unguent de 10%. Pentru calusuri uscate, porumb și calozități, se recomandă, de asemenea, utilizarea unui tencuială de calus cu salicilic.

Înainte de a fixa tencuiala pe calusuri, picioarele trebuie să fie bine aburite (cu adăugarea unui agent antibacterian) și șterse. Punctul dureros este acoperit cu o bucată de tencuială de dimensiunea corectă și lăsat timp de 2 zile. Dacă este necesar, procedura se repetă de 3-4 ori până când porumbul se înmoaie și se separă complet.

Înainte de a aplica unguentul, acțiunile sunt aceleași - picioarele sunt aburite și șterse. Apoi, un tencuială cu o gaură tăiată în mijloc este aplicată pe locul dureros. Acest lucru trebuie făcut în așa fel încât calusul / porumbul să fie expus, iar zonele pielii sănătoase din jur să rămână sub plasture..

Zona vindecată este tratată abundent cu unguent și acoperită cu un strat de tencuială.

Pentru tocuri, acidul salicilic este utilizat cu ceară de albine și parafină. Ceara și parafina luate în proporții egale sunt topite într-o baie de apă, apoi li se adaugă acid salicilic și se amestecă bine. Amestecul finit se aplică în mai multe straturi pe tocuri și se pune pe șosete. Cel mai bine este să lăsați compresa peste noapte..

Dimineața, tocurile sunt curățate de amestecul de ceară-parafină. După aceea, se recomandă să faceți o baie de sodă și să curățați pielea cu o piatră ponce..

Pentru a scăpa complet de picioarele crăpate, de obicei doar câteva proceduri.

Tratamentul negilor implică utilizarea acidului salicilic la o concentrație de 10 până la 60%. Acidul salicilic pentru negi este utilizat sub formă de unguente, soluții și tencuieli speciale. Unul dintre acestea este plasturele Salipod, care conține acid salicilic în concentrație de 30%..

Înainte de a aplica soluția, aburiți zona pielii pe care a apărut neoplasmul. Acest lucru va înmuia pielea și va spori efectul medicamentului. Procedura se efectuează la culcare, aplicând medicamentul direct în zona afectată și evitând zonele sănătoase ale pielii. După tratament, negul este acoperit cu un bandaj sau tencuială. Dimineața produsul este spălat.

Cu utilizarea pe termen lung, papilomul se va înmuia sub acțiunea acidului și poate fi ușor îndepărtat cu piatră ponce..

Unguentul pentru îndepărtarea negilor este utilizat conform aceluiași principiu ca și soluția: înainte de culcare, zona afectată a pielii este aburită, după care un strat subțire de medicament este aplicat pe neg și acoperit cu un bandaj. Dimineața, negul este tratat cu piatră ponce..

Tratamentul trebuie continuat până când creșterile dispar complet..

Cea mai convenabilă metodă de tratare a negilor este aplicarea unui plasture. Este suficient doar să-l lipiți pe pielea care a fost aburită anterior și uscată cu un prosop. După 2 zile, tencuiala este îndepărtată, iar negul înmuiat este îndepărtat cu grijă cu o piatră ponce. Procedurile se repetă până când negiul este complet îndepărtat..

Precauții

Nu aplicați soluția și unguentul pe urmele nașterii, mucoasele, negii păroși, precum și pe negii care sunt pe față sau organele genitale..

Dacă medicamentul ajunge pe membranele mucoase, zona corespunzătoare trebuie clătită cu multă apă.

Absorbția substanței poate crește în cazul bolilor de piele care apar cu leziuni superficiale de plâns, hiperemie și / sau inflamație (inclusiv eritrodermie psoriazică).