loader

Principal

Furuncul

Rozacee

Rozaceea este o boală a pielii cu origine cronică neinfecțioasă, se caracterizează prin roșeață a pielii (vase sub formă de stele sau erupții cutanate cu puroi, precum și acnee), apare mai des pe față.

Fără tratament, infiltrate și îngroșări, se formează abcese pe piele. În cele mai avansate stadii ale bolii, corneea ochilor este afectată, ceea ce duce la lacrimare constantă și cheratită. Tratamentul este lung, alegerea unei tehnici specifice depinde de stadiul procesului patologic.

Se utilizează în mod obișnuit terapia antibiotică topică și sistemică, chirurgia, fotocoagularea și terapia cu laser.

Cauze și mecanismul dezvoltării

Rozaceea este o boală cronică a pielii care se manifestă ca o înroșire persistentă a pielii obrajilor, nasului, frunții, care se manifestă sub formă de erupții de culoare roz aprins, vene de păianjen, pustule și atrofie a pielii.

Chiar și astăzi, din păcate, este imposibil să spunem cu certitudine deplină despre cauzele și mecanismele rozaceei. Există două ipoteze: pe de o parte, se crede că boala se bazează pe o sensibilitate ridicată a vaselor de sânge la diferite influențe fizice ale mediului (frig, căldură, aer uscat sau schimbări bruște de temperatură) și, pe de altă parte, se crede că boala este ereditară... Adică fragilitatea și fragilitatea vaselor de sânge este o predispoziție genetică, deoarece majoritatea oamenilor nu au reacții la astfel de stimuli.

S-a sugerat că boala este cauzată de un acarian numit Demodex (Demodex folliculorum), care parazitează pielea feței și glandele sebacee ale foliculilor de păr. Se credea, de asemenea, că acest acarian provoacă boala demodectică, care contribuie la apariția rozaceei. Cu toate acestea, studiile moderne au stabilit că demodex este pe piele și la oameni absolut sănătoși și nu trebuie tratat.

Există, de asemenea, o presupunere că apariția rozaceei are o relație strânsă cu bolile tractului gastro-intestinal. Apariția rozaceei este cauzată de bacteria Helicobacter pylori, care este responsabilă pentru dezvoltarea gastritei și a ulcerelor gastrice. Astfel, boala rozaceei este mai susceptibilă la persoanele cu gastrită și ulcer peptic decât la cei la care nu se găsește această bacterie..

Se crede că medicamentele pot provoca și rozacee. Și acest lucru este parțial adevărat. Astfel, unguentele cu corticosteroizi care nu pot fi aplicate pe față pot provoca „rozacee cu steroizi”.

Astfel, rozaceea este mai probabil să se dezvolte în următoarele cazuri:

 • la femei în timpul menopauzei, pubertății sau sarcinii, deoarece în această perioadă se modifică fondul hormonal, care afectează starea vaselor;
 • la persoanele cu pielea foarte ușoară, fenotipul „celtic”. Nu degeaba britanicii au numit rozaceea - „blestemul celților”;
 • la persoanele cu piele sensibilă și vase de sânge fragile;
 • la persoanele care suferă de forme cronice de dermatită alergică și de contact;
 • în caz de tulburări în activitatea sistemului endocrin;
 • la persoanele care suferă de distonie vasculară vegetativă, cu leziuni ale rețelei vasculare a feței;
 • la persoanele cu boli ale tractului gastro-intestinal;
 • atunci când beți alcool, mâncare fierbinte sau picantă;
 • cu o schimbare bruscă a temperaturii în exterior, în interior, în saune și băi.

Rozaceea are antecedente la ambele sexe, dar femeile sunt mai susceptibile de a suferi de această afecțiune. Popoarele din nord care trăiesc într-un climat puternic continental, din punct de vedere genetic, sunt mai predispuse la apariția rozaceei decât persoanele care trăiesc în țările calde.

Simptome

Primul simptom al rozaceei (vezi foto) este erupția petelor roșii pe față imediat sau la câteva minute după expunerea la un agent provocator. Petele sunt localizate în principal pe frunte, obraji, podul nasului și bărbie. Este foarte dificil să suspectați rozaceea în stadiul inițial, deoarece erupția cutanată, pe lângă faptul că nu dispare mult timp, nu provoacă niciun disconfort persoanei. Aceste pete sunt ușor ascunse de produsele cosmetice obișnuite..

Atacurile de roșeață devin din ce în ce mai frecvente și sunt provocate mai ușor în viitor. Vasodilatația constantă este însoțită de o senzație de căldură pe față. Alimentarea cu sânge crescută a pielii feței duce la activarea microorganismelor care sunt în mod constant pe ea. Acest lucru duce la formarea de umflături pe piele. Dacă nu este tratată în acest stadiu, pot apărea mici pustule..

Într-o etapă ulterioară, rozaceea pielii duce la o schimbare a structurii pielii de pe față: devin aspre, dense la atingere. Expansiunea cronică a capilarelor subcutanate devine vizibilă cu ochiul liber - apare o rețea vasculară pe față. Vasele individuale cu rozacee se extind în special puternic - apar telangiectaziile. În acest stadiu al bolii, roșeața pielii este permanentă și nu mai este asociată cu factori provocatori..

Ultima etapă a rozaceei este lupoida, manifestată prin numeroase erupții în jurul orificiilor și gurii sub formă de noduli și pete roșii-maronii. Cu un curs deosebit de nefavorabil, există tendința ca aceste erupții să se contopească. Etapa este numită astfel datorită similitudinii tabloului clinic cu manifestările lupusului eritematos sistemic (din latină - lupus).

Simptomele comune ale rozaceei sunt:

 • mâncărime în zona erupției cutanate;
 • ardere;
 • senzație de strângere a pielii;
 • parestezie sub formă de "găină" pe piele.

Simptomul tipic al rozaceei la bărbați este o întărire a pielii nazale mai severă. Acest lucru duce la faptul că rozaceea este complicată și mai mult de rinofimă..

Alte tipuri de rozacee

În practică, există mai multe tipuri de această afecțiune, acestea sunt clasificate în funcție de caracteristicile de manifestare și de alți factori..

 1. Rozaceea conglobată este o boală însoțită de formarea de creșteri sferice. Au indicatori dimensionali uriași și apar pe pielea care este înroșită de leziuni. Aportul necontrolat al anumitor grupuri de medicamente acționează ca un factor cauzal în debutul bolii..
 2. Rozaceea steroidă își începe calea de dezvoltare numai după ce pacientul a folosit o cantitate mare de unguente hormonale pentru a elimina bolile de piele de altă natură. Această formă are mai multe dificultăți în tratament, dar este mai puțin frecventă, spre deosebire de boala anterioară..
 3. Forma rapidă a bolii - dezvoltarea acestei afecțiuni are loc din cauza tulburărilor hormonale. Forma este tipică pentru femeile tinere. Motivele sunt condițiile stresante, sarcina, insuficiența hormonală, menopauză. Problema cursului este că boala începe să progreseze rapid și desfigurează foarte mult aspectul persoanelor, provocând nevroză.
 4. Forma de natură edematoasă este mai puțin frecventă, spre deosebire de alte tipuri de boală, și se manifestă prin edem pe față, care este de obicei localizat în partea centrală. În timp, edemul capătă o nuanță violetă și, dacă apăsați pe el, nu vor rămâne gropi.

Multe caracteristici ale manifestării sale, precum și natura consecințelor, depind de tipul de boală..

Diagnostic

O examinare externă este suficientă pentru ca un dermatolog să facă un diagnostic corect, deoarece semnele clinice ale rozaceei sunt foarte specifice. Dar diagnosticul de laborator este încă efectuat pentru a clarifica starea corpului și a identifica paraziții asociați (de exemplu, demodex).

În prezența erupțiilor pustulare, trebuie prescrisă o cultură bacteriană, care face posibilă determinarea tipului de microflora patogenă și aplicarea terapiei antibiotice adecvate.

Există o anumită dificultate dacă se detectează simultan demodicoza. Uneori, această boală este definită greșit ca fiind cauza procesului patologic, deși cu rozacee, doar o căpușă este pur și simplu activată.

Rozacee pe fata: foto

Fotografia arată clar modul în care rozaceea se manifestă pe față la adulți:

Complicații

Dacă rozaceea nu încearcă deloc să trateze și nici măcar nu tratează corect, în ultima etapă patologia ia o formă oculară.

Corneea ochiului este afectată, în majoritatea cazurilor se dezvoltă cheratită, care este plină de orbire completă. La bărbați, este adesea diagnosticată o complicație precum rinofima. Ca urmare a hipertrofiei țesuturilor nasului, se dezvoltă o modificare benignă a țesuturilor nasului în funcție de tipul tumorii.

Acest organ crește în dimensiune, suprafața devine accidentată, respirația nazală devine dificilă. Rhinophyma este tratat numai chirurgical. Adesea, rozaceea este însoțită de debutul sau recăderea demodicozei - activarea unui parazit microscopic intradermic.

Cum se tratează rozaceea pe față?

Rozaceea poate fi corectată, dar nu este 100% vindecabilă. Obiectivele cheie ale tratamentului cu rozacee sunt:

 • scăderea severității simptomelor bolii;
 • prevenirea exacerbărilor bolii;
 • prelungirea remisiunii.

Tacticile terapeutice depind în mare măsură de tipul clinic al bolii. Cu toate acestea, succesul tratamentului rozaceei la adulți se bazează pe eforturile comune ale medicului și ale pacientului de a determina factorii provocatori, care sunt strict individuali. Astfel, pentru rozacee de orice severitate, se recomandă:

 • excludeți complet băuturile alcoolice;
 • evitați alimentele picante, afumate, fierbinți și iritante;
 • excludeți condimentele din dietă, chiar și cele mai inofensive la prima vedere;
 • eliminați sau minimizați timpul de purtare a machiajului;
 • purtați pălării care împiedică pătrunderea directă a soarelui pe pielea feței;
 • folosiți protecție solară (numai dacă ei înșiși nu cresc rozaceea);
 • îmbracă-te cu înțelepciune pentru a nu se supraîncălzi și nu pentru hipotermie;
 • protejează pielea de vânt;
 • nu îndoiți capul în jos mult timp, în schimb, este mai bine să vă așezați cu spatele drept;
 • evita efortul fizic greu, în schimb, este mai bine să faci munca în mai multe abordări;
 • îngrijește pielea, hrănește-o, menține-i igiena;
 • dacă se detectează o patologie combinată a tractului gastro-intestinal superior, a sistemului endocrin sau a organelor pelvine - contactați specialistul corespunzător și urmați un curs de tratament.

Lista medicamentelor utilizate acasă poate include:

 • antibiotice macrolide;
 • preparate de tetraciclină;
 • 0,75% -1% metronidazol gel sau vorbitor;
 • Gel de acid azelaic 15%;
 • 10% sulfacetamidă cu 5% sulf pentru curățarea pielii.

O combinație de agenți topici și medicamente orale poate obține următoarele rezultate:

 • reduce primele manifestări ale bolii;
 • preveniți exacerbările atunci când încetați să luați medicamente pentru uz oral;
 • preveni progresia bolii pentru o lungă perioadă de timp.

Luarea de antibiotice este esențială în planul de tratament. Aceste medicamente sunt capabile să aibă un efect antiinflamator și să prevină dezvoltarea supurației..

Pentru terapia locală la domiciliu, se pot utiliza preparate suplimentare sub formă de unguente și creme:

 1. Crema Ovante - ajută eficient la combaterea tuturor proceselor pielii care duc la formarea unei erupții cutanate. Compoziția nu conține substanțe chimice și antibiotice, ceea ce face compoziția preferată.
 2. Rosamet - Această formulare naturală, extrem de eficientă, ajută la reducerea roșii și acnee. Instrumentul are un efect antimicrobian excelent și combate activ orice problemă.
 3. Gel metrogilic - ajută la gestionarea diferitelor infecții de natură bacteriană și parazitară. Eficient pentru copii și adulți.
 4. Rozex - are un efect dăunător asupra microorganismelor sensibile și vă permite să depășiți orice procese cauzate de boala în cauză.
 5. Ruboril - această cremă are o compoziție sigură și eficientă, se compară favorabil cu alte produse, deoarece dă rezultate după mai multe aplicații.
 6. Unguentul de zinc este un remediu eficient conceput pentru a combate inflamația și alte procese. Are un preț accesibil și o calitate decentă.
 7. Gelul Skinoren este un agent dermatologic care are un efect semnificativ asupra legăturilor patogenetice ale bolii. Costul variază de la 200 de ruble.
 8. Gelul Demoten este un remediu cosmetic și profilactic pentru combaterea afecțiunilor pielii de orice tip și locație.
 9. Unguent pentru eritromicină - conține un antibiotic, care îi permite să aibă un efect rapid și să aibă un efect adecvat asupra pielii.
 10. Unguent de ignam - ajută să facă față simptomelor de bază ale bolii și îmbunătățește starea pielii după doar câteva aplicații.

Fizioterapie

Tratamentul rozaceei poate fi completat de următoarele tehnici de fizioterapie:

 1. Crioterapia. Poate fi utilizat în orice stadiu al bolii. Zona afectată este expusă la temperaturi scăzute folosind azot lichid. Această tehnică reduce aspectul telangiectaziilor și îmbunătățește aspectul pielii..
 2. Electrocoagulare. Zona afectată este expusă la un curent electric printr-un electrod subțire. Această metodă elimină papulele, pustulele și telangiectaziile, dar poate provoca arsuri pe pielea sănătoasă.
 3. Masaj rotativ. Zonele afectate sunt masate cu mișcări circulare de mângâiere de două ori pe zi. Această metodă îmbunătățește drenajul limfatic și reduce edemul țesutului..

În caz de complicație a rozaceei cu abcese și fistule, pacientului i se poate recomanda un tratament chirurgical care vizează excizia focarelor patologice și instalarea drenajului pentru o mai bună ieșire a scurgerii purulente. După efectuarea unor astfel de intervenții, pacientului i se prescriu pansamente cu utilizarea de antibiotice și alte antiinflamatoare și dezinfectante..

Nutriție și dietă

Este imperativ ca pacienții cu rozacee să mănânce bine. Este mai bine să mănânci puțin câte puțin și regulat. Este necesar să se limiteze pe cât posibil utilizarea oricăror conserve, sare, cârnați, oțet, piper și alte condimente, orice alimente prăjite, grăsimi animale, dulciuri. Fructele precum portocale, struguri, mandarine și pere nu sunt recomandate. Ar trebui să uitați de băuturile alcoolice, cafeaua fierbinte tare și ceaiul.

Ce poti face? Dieta dvs. ar trebui să conțină carne slabă - fiartă, înăbușită sau aburită. Puteți mânca pește, ouă fierte, unt și ulei vegetal, cartofi. De asemenea, sunt permise varza, morcovii, sfecla și castraveții proaspeți, fructe de pădure, mere și prune, mărar și pătrunjel, rubarbă, fasole, orice produse lactate fermentate, cereale (hrișcă, orez, fulgi de ovăz), pâine fără drojdie.

În formele severe ale bolii, medicul poate prescrie postul terapeutic pentru 5 zile:

 • Prima zi: dimineața pacientul bea o soluție de sulfat de magneziu 10% timp de 30 de minute, iar apoi în timpul zilei bea doar apă minerală (Borjomi, Narzan etc.) cu un volum total de 1000-1500 ml.
 • A doua zi: bea până la 2 litri de apă minerală.
 • A 3-a zi: chefir, lapte fermentat la cuptor, ulei vegetal, 200 g cartofi fierți, 20-25 g unt, pâine albă veche sau biscuiți (200 g), ceai neindulcit, brânză de vaci, supă de legume, mere, castraveți proaspeți.
 • A 4-a zi: pe lângă produsele din ziua precedentă, puteți mânca pește sau carne fiartă (100 g), precum și cereale.
 • A 5-a zi: puteți include în dieta dvs. orice legume și fructe de padure permise pentru rozacee.

Terapia cu laser

Acest tip de terapie cu rozacee este unul dintre cele mai eficiente. În funcție de stadiul bolii și de obiectivele stabilite, este selectată una sau alta metodă de terapie cu laser.

Există următoarele tipuri de terapie cu laser pentru rozacee:

Reconstrucția țesutului profund cu lasere chirurgicale

Această metodă se referă de fapt la metodele de chirurgie plastică și este utilizată în stadiile extreme ale bolii - cu fims formate. Esența sa constă în îndepărtarea tuturor creșterilor patologice ale țesutului conjunctiv de sub piele, până la țesut osos și cartilajal. Scopul final al acestei metode este de a restabili forma anterioară a părții afectate a corpului..

Utilizarea laserelor cu argon și dioxid de carbon poate reduce pierderile de sânge în timpul intervenției chirurgicale și poate duce la vindecare prin intenție primară, adică fără cicatrici ulterioare.

Fototerapia cu impulsuri

Fototerapia cu impulsuri este cea mai răspândită metodă de tratament cu laser pentru rozacee. Esența sa constă în acțiunea fotonilor cu o anumită lungime de undă asupra pielii, prin care capilarele suprafeței pielii sunt încălzite și se lipesc între ele. Eritrocitele distruse (celulele roșii din sânge) acționează ca un adeziv. Ca urmare, se elimină cauza principală a rozaceei - stagnarea sângelui în vasele pielii.

Durata unei ședințe este de la 5 la 15 minute, în funcție de zona leziunii. Pentru a obține un efect terapeutic satisfăcător, de obicei sunt necesare 8-10 proceduri. Intervalul dintre tratamente este de o săptămână. Pentru a reduce senzațiile locale neplăcute, pe zona de expunere la radiații este plasat un gel de răcire special.

Această metodă este utilizată pentru toate formele de rozacee și prezintă un efect clinic bun. Mai presus de toate, se remarcă în tratamentul prerosaceei și rozaceei de gradul I (telangiectazie, papule unice). Contraindicația acestei metode este coagularea scăzută a sângelui, perioada acută a bolilor inflamatorii, neoplasmele din domeniul radiațiilor, tuberculoza, diabetul zaharat etc..

Remediile populare

Rozaceea este tratată acasă nu mai puțin cu succes, totul începe cu loțiuni folosind decocturi eficiente și tincturi de plante. Singura condiție pentru un efect cosmetic pozitiv sunt soluțiile răcite:

 1. Afine. Garza în 10 straturi pliate este înmuiată în suc de afine și aplicată pe față, un strat de vată este acoperit deasupra. Apoi totul este înfășurat cu un bandaj și așteptați de la o jumătate de oră la o oră. Primele aplicații (diluate într-un raport de 1: 3 cu apă), dacă pielea reacționează favorabil, data viitoare când soluția poate fi mai concentrată (ajungând treptat la suc de afine pur);
 2. Muşeţel. Se folosește o infuzie de flori (1:15), după care tifonul este înmuiat, pliat de mai multe ori, stors și pus pe față timp de 3 ore. Acest lucru se face o dată pe zi;
 3. Secvența. Pentru 30 de părți de apă, se utilizează 1 parte din plantă, șervețelul este umezit cu o soluție și, de asemenea, aplicat pe față timp de aproximativ 30 de minute;
 4. Calendula. Într-o farmacie cumpără o tinctură de calendula, dizolvă 50 ml de tinctură într-un pahar cu apă rece și apoi fac același lucru ca și cu mușețelul.

Pentru stele, se recomandă utilizarea măștilor de la:

 1. Ovaz. 2 linguri fulgi de ovăz se macină în pulbere, se toarnă 100 ml de apă fierbinte și se lasă să stea ceva timp. Când amestecul este la temperatura camerei, poate fi aplicat pe față (nu gros) timp de 35-40 de minute. Cu ajutorul unei cârpe umede, părțile uscate ale măștii sunt umezite;
 2. Chefir. Tifonul este impregnat cu chefir proaspăt și aplicat timp de 10 minute pe față.

Utilizarea produselor cosmetice

Cum s-a tratat rozaceea a fost deja discutat. Dar îngrijirea igienică și cosmetică corectă este la fel de importantă. Iarna și toamna, trebuie să vă protejați pielea de vânt puternic, frig, zăpadă și ploaie. Vara și primăvara, este recomandat să vă protejați pielea de lumina directă a soarelui: purtați o pălărie cu margini mari, ochelari întunecați sau folosiți o umbrelă de soare. De asemenea, este necesar să aplicați protecție solară cu SPF 15 sau mai mare pe față înainte de a ieși afară. Sauna și solarul nu sunt permise.

Boala rozaceei necesită utilizarea numai a produselor cosmetice ușoare. Este bine dacă conțin extracte de grapefruit, afine, mușețel, castraveți. Toate produsele cosmetice pentru rozacee (loțiuni, tonice, creme) nu ar trebui să conțină alcool și este mai bine să alegeți dintre acele produse care sunt marcate „hipoalergenice” sau „împotriva rozaceei”. Pentru ca produsele cosmetice să aibă proprietăți medicinale și nu numai să mascheze manifestările bolii, le puteți adăuga o soluție de Dimexid..

Este întotdeauna necesar să aplicați o cremă de protecție sub produsele cosmetice decorative. Pentru rozacee la bărbați, se recomandă utilizarea unui aparat de ras electric. Lamele pot fi utilizate numai dacă sunt foarte ascuțite. Aplicarea și îndepărtarea produselor cosmetice trebuie să fie extrem de blând: nu frecați crema cu grijă sau nu vă frecați fața cu un prosop după spălare.

Prevenirea

Nici terapia cu laser pentru rozacee și nici crioterapia nu garantează că boala nu se va agrava. Pentru a preveni recidivele, trebuie să vi se efectueze în mod regulat un tratament preventiv cu laser sau la rece.

Cu toate acestea, frecvența vizitelor la un cosmetician pentru această boală poate fi redusă semnificativ, trebuie doar să respectați câteva reguli simple:

 1. Nu vă lăsați fața să facă plajă, folosiți o cremă de protecție, dacă este posibil.
 2. Iarna, excludeți hipotermia și expunerea la aer rece și uscat de pe față (puteți folosi creme cu un conținut ridicat de grăsimi).
 3. Echilibrați dieta - vitaminele A, E trebuie să fie prezente în cantități suficiente și trebuie să lipsească - ardei prăjiți, alimente grase.
 4. Tratați toate bolile tractului gastro-intestinal, în special gastrita și ulcerul peptic.
 5. Refuzați utilizarea unguentelor hormonale (dacă nu sunt prescrise pentru o boală gravă).

Consultați-vă medicul dermatolog la primele simptome ale rozaceei. Preveniți progresia bolii și apariția defectelor cosmetice care desfigurează fața.

Rosaceea (rozaceea) - simptome și tratament

Ce este rozaceea (rozaceea)? Vom analiza cauzele apariției, diagnosticării și metodelor de tratament într-un articol al dr. Dmitrieva N.A., un dermatolog cu 20 de ani de experiență.

Definiția boală. Cauzele bolii

Rozaceea (rozaceea) este o boală cronică a pielii însoțită de expansiunea persistentă a capilarelor pielii, formarea de papule și pustule (noduli și vezicule), edem și roșeață a pielii. [1]

Boala afectează în principal pielea feței, deși poate afecta și gâtul, pieptul, partea superioară a spatelui și scalpul. Apare adesea la femeile cu pielea deschisă din rasa caucaziană la vârsta de 30-50 de ani. Dintre locuitorii Europei, prevalența sa variază de la 1,5% la 10%. [2]

Cauzele rozaceei nu sunt pe deplin înțelese. Astăzi, oamenii de știință cred că în dezvoltarea sa sunt implicați simultan mulți factori. Unii dintre ei (factori interni sau endogeni) creează un teren fertil, dar nu sunt o condiție prealabilă pentru apariția simptomelor rozaceei. Alți factori (externi sau exogeni) provoacă apariția anumitor semne ale bolii, dacă o persoană este predispusă la aceasta.

În general, dezvoltarea și progresia rozaceei este facilitată de următoarele motive:

 • factor genetic - aproximativ 15-40% dintre pacienții cu rozacee observă că simptomele acestei boli au apărut și la cel puțin una dintre rude; [7]
 • dereglarea inițială a tonusului vascular - o tendință către hiperemie tranzitorie („roșeață”) a feței și atacuri de migrenă;
 • încălcarea circulației limfatice, limfostazei locale (congestie limfatică);
 • modificări hormonale - perioada menstruației, sarcinii, menopauzei și bolilor endocrine nu numai că pot provoca boala, ci și o pot agrava;
 • modificări în activitatea glandelor sebacee (seboree), activitatea vitală activă a acarienilor glandulari paraziți microscopici (demodex) care trăiesc în pielea umană; [şaisprezece]
 • tulburări digestive, infecție cu Helicobacter pylori [4] [5], erori nutriționale (consum excesiv de alimente picante și băuturi calde);
 • anomalii ale sistemului imunitar;
 • deteriorarea pielii prin radiații ultraviolete intense - arsuri solare, abuz în patul de bronzat; [6]
 • stresul și alte tulburări psihoemotive; [15]
 • obiceiuri proaste - fumatul, abuzul de alcool;
 • pericole profesionale - lucrul în aer liber în condiții meteorologice dificile (îngheț, căldură, vânt) și la temperaturi ridicate, expunerea la piele a substanțelor chimice iritante și a altor factori;
 • efectele secundare ale anumitor medicamente (de exemplu, brom și derivați de iod), încercări necontrolate de a trata boala cu medicamente hormonale topice;
 • cosmetice de îngrijire și decorative, care conțin iritanti chimici.

Simptome de rozacee

Tabloul clinic al rozaceei poate fi destul de variat [1] [9], iar simptomele bolii sunt exprimate la fiecare pacient în moduri diferite. Predominanța unui anumit simptom depinde de forma și durata bolii, de succesul tratamentului ales, precum și de caracteristicile individuale ale organismului..

Principalele simptome ale rozaceei sunt:

 • Eritem episodic și apoi persistent (roșeață a pielii) în partea centrală a feței, în principal în obraji. În acest caz, nuanța zonelor afectate ale pielii poate fi de la roz aprins la albăstrui (în funcție de durata bolii).
 • Piele uscată și sensibilă.
 • Telangiectaziile - formarea venelor de păianjen și a reticulelor. Sunt localizate cel mai adesea în jurul aripilor nasului..
 • Papulele sunt noduli densi, de culoare roșu-roz, care ies deasupra nivelului pielii. Ele pot fi simple sau multiple, fuzionând într-o singură suprafață obișnuită, uneori cu semne de descuamare.
 • Pustulele sunt bule care se formează adesea în locul papulelor. De regulă, acestea sunt de dimensiuni medii, pot conține lichid seros sau puroi (în caz de infecție).
 • Umflarea, precum și hiperplazia și îngroșarea pielii afectate. Uneori, astfel de manifestări sunt atât de pronunțate încât trăsăturile feței sunt distorsionate (de exemplu, se dezvoltă rinofimul - un nas mărit și înroșit).
 • Dacă ochii sunt deteriorați, pleoapele se umflă și se înroșesc, mâncărimea apare în zona marginilor lor, apar cruste la rădăcinile genelor, se simt ochii uscați, ochii apoși și se simte o senzație de corp străin. În cazurile severe, vederea se poate deteriora până la pierderea completă. Între timp, nu este nevoie să știm despre asta. ”
 • Senzațiile severe de durere nu sunt tipice pentru rozacee, dar uneori pot apărea arsuri și furnicături, mâncărime ușoară, durere la atingerea elementelor modificate, în timp ce pielea afectată este de obicei fierbinte la atingere.

De obicei, rozaceea este cronică, se agravează periodic și se calmează. Unele manifestări (de exemplu, pustule și papule) se dezvoltă numai în timpul unei exacerbări a bolii. Alte simptome sunt permanente, adică sunt prezente în perioadele de exacerbare și în timpul remisiunii. Acestea includ: eritem difuz persistent al părții centrale a feței, telangiectazii și modificări fimatoase. [8]

Patogenia rozaceei

Mecanismele dezvoltării bolii sunt încă studiate și rafinate [1] [9] [10], dar un rol cheie în patogeneza rozaceei este acum atribuit unei încălcări a tonusului vascular - angionevroza. În special, bradichinina mediator este implicată în dezvoltarea roșeață facială tranzitorie și persistentă, al cărei nivel crește și în timpul menopauzei, provocând bufeuri caracteristice. Același efect poate fi observat în timpul reacției la stimulii psihoemoționali [15], în special la persoanele cu un psihic instabil și cu o tendință specială la manifestări vegetative pronunțate..

În rozacee, sunt eliberați și alți mediatori inflamatori vasoactivi - histamină, serotonină și prostaglandine. [8]

Unele studii confirmă faptul că modificările din patul microvascular activează și proteine ​​speciale - catelicidinele [2], care afectează celulele căptușelii interioare a vaselor de sânge (celule endoteliale) și pot afecta și imunitatea locală și pot provoca inflamații. Se remarcă faptul că la persoanele cu rozacee, nivelul catelicidinelor, precum și al enzimelor de protează din pielea feței, crește brusc.

Iradierea ultravioletă excesivă [6] este, de asemenea, capabilă să modifice tonusul vascular datorită efectului dăunător asupra peretelui vascular, care duce la atonia acestuia și la fragilitate crescută. În plus, radiațiile UV degradează fibrele dermice, ceea ce face, de asemenea, pielea mai vulnerabilă la factorii externi..

Rozaceea, provocată de aportul de medicamente corticosteroide topice (în special cele care conțin fluor), are un mecanism special de dezvoltare. Faptul este că odată cu apariția superficială a vaselor de sânge mici intradermice, a căror rețea este deosebit de bine dezvoltată pe fața persoanelor predispuse la rozacee, medicamentele corticosteroide sunt absorbite mai intens. În plus, genul lor de „depozit” de pe suprafața pielii se formează în orificiile foliculare mărite, prin care pătrund în glandele sebacee. Utilizarea pe termen lung a steroizilor agravează proprietățile bactericide ale pielii, subțiază epiderma, ceea ce crește probabilitatea pătrunderii microorganismelor patogene în straturile mai profunde ale pielii odată cu dezvoltarea ulterioară a inflamației.

Procesele inflamatorii cu apariția de papule și pustule sunt, de asemenea, stimulate de bacteria Bacillus oleronius, care este secretată de acarienii din genul Demodex. [16] În plus, stafilococul epidermid este adesea implicat în formarea elementelor pustulare ale erupției cutanate și a tulburărilor organelor vizuale..

Inflamația cronică este însoțită de insuficiența funcțională a vaselor mici de sânge și limfatice ale feței, ceea ce duce la dezvoltarea edemului (limfedem), modificări fibrotice și îngroșarea pielii.

Principalele verigi patogenetice ale rozaceei

Clasificarea și etapele de dezvoltare a rozaceei

Rozaceea este o boală cronică cu erupții și remisii care pot dura ani de zile. Cu toate acestea, există o anumită regularitate a etapelor procesului patologic, ceea ce ne permite să judecăm indirect durata bolii. Într-un caz tipic, se disting cinci etape: [1] [9] [10]

 1. Etapa eritemului tranzitoriu al părții centrale a feței - episoade pe termen scurt de roșeață facială care apar spontan și dispar fără urme vizibile.
 2. Stadiul eritemului persistent (de fond) și al telangiectaziilor - se dezvoltă datorită expansiunii vasculaturii după episoade repetate de eritem tranzitoriu.
 3. Etapa papulară - formarea papulelor pe fundalul celor de mai sus.
 4. Stadiul pustular - apariția pustulelor.
 5. Stadiul infiltrativ-productiv - edem și modificări fibro-hipertrofice ale pielii.

Există patru subtipuri principale de rozacee:

 • Eritemato-telangiectatic - se caracterizează prin eritem tranzitoriu, transformându-se în persistent, telangiectazie și edem.
 • Papulopustular - caracterizat, pe lângă toate cele de mai sus, formarea de papule și pustule pe piele.
 • Fimat - caracterizat prin îngroșarea pielii cu o suprafață caracteristică cu denivelări și apariția unor creșteri pineale pe diferite părți ale feței: rinofimă (în nas), metafimă (pe frunte), gnatofima (pe bărbie), otofima (pe auriculă), blefarofimă (pe pleoapă). În același timp, formațiunile pot diferi prin structura lor. [6]
 • Oftalmică (rozacee oftalmică) - se poate dezvolta în orice stadiu al bolii (uneori chiar înainte de apariția simptomelor pielii). Se caracterizează printr-o varietate de leziuni oculare - cel mai adesea este blefarita (inflamația pleoapelor) și conjunctivita (inflamația membranei mucoase a ochilor). Meibomiita (inflamația glandelor meibomiene situate de-a lungul marginilor pleoapelor) și chalazionul recurent („orz rece”) se pot uni, de asemenea. În cazurile severe, se dezvoltă cheratită, sclerită și iridociclită..

Formele atipice de dezvoltare a rozaceei sunt considerate separat:

 • granulomatoase (lupoide) - se dezvoltă în special papule gălbui dense (granuloame) care, după rezoluție, pot lăsa cicatrici vizibile pe piele;
 • conglobate - apar noduri mari cu semne de formare a abcesului și fistule;
 • halogen - apar pe fundalul administrării preparatelor de iod și brom, în timp ce tabloul clinic seamănă cu o formă conglobată;
 • steroidian - provocat de utilizarea prelungită a medicamentelor steroizi locale;
 • gram-negativ - poate apărea pe fondul terapiei antibiotice iraționale, se caracterizează prin adăugarea de microorganisme gram-negative;
 • fulminant - începe cu o dezvoltare bruscă rapidă a simptomelor patologice, inclusiv edem, hiperemie, formațiuni papulo-pustulare, fuzionând într-un conglomerat general cu descărcare purulentă.

Complicații ale rozaceei

Boala pe termen lung poate avea o gamă largă de complicații. Acestea includ: [1] [9]

 • Complicații purulente-septice, inclusiv așa-numitul sinus drenant - o formațiune alungită-ovală care se ridică deasupra nivelului pielii, din care se eliberează periodic puroi. Această complicație este un lung proces lent de inflamație, care nu este predispus la regresie spontană. Uneori poate complica rozaceea fulminantă și conglobată..
 • Deteriorarea progresivă a vederii și, în cazuri deosebit de severe - până la pierderea completă a acesteia. Acest lucru apare ca urmare a rozaceei oftalmice avansate (cheratita rozacee).
 • Se observă distorsiuni ale trăsăturilor feței și o deteriorare semnificativă a aspectului cu creșteri fimoase semnificative, edem și eritem persistent. Majoritatea oamenilor au o scădere a calității vieții împotriva acestei complicații..
 • Tulburările psiho-emoționale, inclusiv spectrul depresiv - se dezvoltă ca urmare a inadaptării sociale.

Diagnosticarea rozaceei

Diagnosticul rozaceei se bazează în principal pe rezultatele unui examen dermatologic (de preferință cu o dermatoscopie) [9] [10], precum și pe o analiză a tabloului clinic și a reclamațiilor pacienților.

Un semn de diagnostic obligatoriu care indică rozaceea este eritemul persistent al zonei centrale a feței care nu acoperă pielea din jurul ochilor și există de cel puțin trei luni.

În general, toate criteriile de diagnostic sunt împărțite în două grupe:

 1. Principalele criterii de diagnostic:
 2. eritem instabil;
 3. eritem persistent;
 4. telangiectasia;
 5. papule și / sau pustule.
 6. Criterii de diagnostic suplimentare:
 7. senzație de arsură și furnicături, umflarea feței;
 8. piele uscata;
 9. formarea plăcilor inflamatorii;
 10. semne de afectare a ochilor;
 11. creșteri fimoase.

Pentru a pune un diagnostic, de regulă, sunt necesare cel puțin două criterii. [nouă]

Sunt necesare studii instrumentale și de laborator suplimentare pentru a exclude alte boli cu simptome similare (diverse dermatite, boli sistemice ale țesutului conjunctiv și altele), precum și pentru a clarifica cursul specific al cursului și principalii factori declanșatori ai bolii. Alegerea tacticii de tratament depinde de toate acestea..

În diagnosticul de rozacee, pot fi utilizate următoarele:

 • microscopie a zgârieturilor pielii pentru a detecta acarienii demodex; [şaisprezece]
 • examinarea conținutului pustulelor pentru prezența unei infecții bacteriene secundare;
 • un test de sânge pentru markerii bolilor sistemice ale țesutului conjunctiv (lupus eritematos discoid și altele);
 • Ecografie Doppler - vă permite să studiați microhemodinamica pielii feței și să remediați modificările fluxului sanguin (cu rozacee, acesta încetinește); [zece]
 • Ecografia pielii - vă permite să studiați structura infiltratelor, a creșterilor fimoase și să determinați grosimea straturilor pielii; [10] [14]
 • microscopia confocală cu scanare laser [10] [12] este o metodă inovatoare care vizualizează trăsăturile structurale ale pielii la o adâncime de 300-400 micrometri (la stratul reticular al dermei) fără a încălca integritatea acesteia. Cu ajutorul acestuia, puteți studia în detaliu starea vaselor microscopice, a celulelor diferitelor straturi ale pielii, puteți evalua gradul de xeroză (uscăciune) și descuamarea și, de asemenea, puteți calcula numărul acarienilor demodex.

Tratamentul rozaceei

Pentru tratamentul cu succes al rozaceei, este necesar să fie observat simultan de mai mulți specialiști - un dermatolog, endocrinolog, terapeut, gastroenterolog, oftalmolog, psiholog și alții. [7] [15] De asemenea, este important să se trateze bolile concomitente - boli ale tractului gastro-intestinal și ale sistemului endocrin. [4] [5]

Deoarece rozaceea este o boală cronică, din păcate nu este posibil să o vindecați complet. Prin urmare, principalele obiective ale tratamentului în acest caz sunt: ​​[10]

 • atenuarea simptomelor - o scădere a severității roșeață, o scădere a numărului de elemente papulo-pustulare;
 • încetinirea progresiei bolii;
 • realizarea celor mai lungi perioade posibile de remisie;
 • prevenirea dezvoltării exacerbărilor;
 • eliminarea și / sau minimizarea defectelor cosmetice formate;
 • atingerea unui nivel acceptabil de calitate a vieții.

Componente esențiale ale controlului cu succes al rozaceei (conform Societății Naționale a Rosaceei din SUA): [12]

 • îngrijire competentă a pielii - utilizarea produselor de protecție solară și a agenților de mascare speciali, excluderea produselor cosmetice de îngrijire care conțin săpun, alcool și alte componente iritante, aplicarea dedurizatorilor pielii, spălarea cu apă la temperatura camerei;
 • informarea pacientului despre boala sa, măsurile preventive și corectarea stilului de viață;
 • medicamente și alte metode de tratament, care sunt selectate individual de către medic în funcție de forma clinică și de alte caracteristici ale dezvoltării bolii.

Tratament medicamentos:

 • utilizarea sistemică a antibioticelor tetraciclinice, macrolidelor, metronidazolului, izotretinoinului (contraindicat în timpul sarcinii);
 • tratament topic - metronidazol, acid azelaic, sulfacetamidă de sodiu, clindamicină, benzoat de benzii [16], retinoizi topici și alte medicamente;
 • medicamente angio-stabilizante - nicotinat de xantinol, alcaloizi din beladonă, ergotamină și altele; [3]
 • sedative;
 • preparate artificiale lacrimogene.

Tratament non-medicamentos:

 • terapie cu laser;
 • Terapia IPL (tratament cu blițuri de lumină de mare intensitate); [13]
 • terapia cu microcurenti;
 • crioterapie;
 • dietoterapie;
 • psihoterapie. [15]

Terapia cu laser este utilizată nu numai ca o procedură independentă, ci este, de asemenea, inclusă în regimul complex de tratament în diferite etape ale dezvoltării rozaceei. Pătrunzând în derm la o adâncime de 2 mm, radiația laser are un efect antiseptic și antibacterian, care este necesar în tratamentul formelor papulopustulare de rozacee. Coagularea cu laser și corectarea tulburărilor vasculare ale pielii în formele eritematoase și telangiectatice contribuie la realizarea unei remisii mai stabile și pe termen lung.

Cu creșteri fimoase pronunțate, sunt indicate îndepărtarea lor chirurgicală și igienizarea formațiunilor abcesive.

Prognoza. Prevenirea

Prognosticul este în general bun, cu excepția cazurilor rare cu complicații severe (de exemplu, pierderea vederii din cauza keratitei rozacee). Cu toate acestea, afectează în mod semnificativ adaptarea socială și calitatea vieții pacientului..

Evoluția bolii în majoritatea cazurilor poate fi controlată cu succes. [12] Datorită tratamentului cuprinzător și a măsurilor preventive sistematice, este posibil să se realizeze remisii stabile pe termen lung și să se încetinească progresia bolii..

Principalele măsuri preventive pentru rozacee sunt identificarea factorilor care provoacă exacerbări în fiecare caz și minimizarea impactului acestora: [1] [2]

 • în cazul unei exacerbări din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, este necesar să se limiteze timpul petrecut în aer liber cu vânt puternic, în îngheț și, dacă este necesar, să se utilizeze echipament de protecție;
 • dacă sunteți hipersensibil la razele UV [6], trebuie să excludeți vizitele la solar, să evitați să vă aflați în lumina directă a soarelui în perioada de maximă activitate solară, să folosiți creme fotoprotectoare (pentru pielea sensibilă) și să purtați pălării cu boruri largi vara;
 • nu vizitați băile și saunele, faceți doar un duș cald;
 • dacă trebuie să lucrați mult timp în condiții de temperaturi ridicate (panificație sau metalurgie), atunci ar trebui să luați în considerare schimbarea locului de muncă;
 • atunci când alegeți un loc de vacanță, acordați preferință țărilor cu un climat răcoros;
 • mențineți un nivel optim de temperatură și umiditate în cameră;
 • revizuirea dietei - limitați cât mai mult posibil utilizarea alimentelor picante, condimentate, grase și prăjite, încercați să mâncați alimente și băuturi nu mai fierbinți de 36 ° C;
 • dacă este posibil, excludeți alcoolul și fumatul;
 • abandonează procedurile cosmetice agresive - peelinguri chimice și mecanice, dermabraziune, frecare, utilizarea aburului și a altor măști termoactive;
 • Efectuați cea mai blândă îngrijire a pielii feței - folosiți produse de curățare ușoare fără detergenți, alcool și alte componente iritante (uleiuri esențiale, camfor, mentol etc.), utilizați decocturi pe bază de plante (mușețel, tei, calendula), utilizați creme hidratante;
 • dacă exacerbările sunt cauzate de administrarea medicamentelor, este necesar să discutați cu medicul curant problema înlocuirii acestora;

Pentru tratamentul cu succes și prevenirea recidivelor și complicațiilor, este, de asemenea, important să respectați cu strictețe normele de igienă personală:

 • folosiți doar prosoape individuale (atunci când vă îngrijiți fața în timpul tratamentului, este recomandabil să folosiți șervețele de unică folosință);
 • schimbați frecvent lenjeria de pat (în special fețele de pernă), spălați la temperaturi ridicate și călcați. [şaisprezece]